Tradičních řemesel je po světě jako šafránu a někdo by řekl, že už téměř vymizela. Na protest se ale staví obor houslařství, který se nejen udržuje při životě, ale stále má v sobě jakousi vznešenost a pýchu. Je to zkrátka svět, ve kterém se za jeden kousek ruční práce platí i stotisícové částky a kde se veškerá výrobní tajemství a postupy předávají z otce na syna.

Významným jménem je zde Jan Babtista Špindlen, čtvrtý pokračovatel slavné rodové linie houslařů z Prahy. Před tímto pánem leží práce minimálně na dva roky dopředu, přičemž každý kus hudebního nástroje Špindlen pečlivě opracovává tři měsíce. Čerstvě vyrobené housle pak čeká dlouhá pouť k novému majiteli: do Slovinska, Litvy, Ameriky nebo třeba Švýcarska.

Ne každý tvůrce houslí se ale do rodiny houslařů narodí. Petr Skála se stal zetěm Mistra Lupače, který jej po večerech zaučoval, zatímco Skála ve dne pracoval jako automechanik. S vytrvalostí ale prošel slavnou houslařskou školou v Lubech u Chebu a v současné době se i on řadí mezi několik desítek houslařských Mistrů a vyrábí housle na zakázku do Německa a dalších zahraničních zemí.

Houslaři však nepracují jen pro velevýznamnou klientelu roztroušenou celém světě. Dost dobře je může oslovit i kamarád, který zatouží po něčem nezvyklém, co jen tak někde neseženete – třeba nových skřípkách. Petr Hušek, který je už teď držitelem mnoha prestižních houslařských ocenění, se tak s odhodláním pustil do výroby středověkého houslového nástroje, o jehož výrobu už se nikdo nepokusil téměř sto let. A i když je dokumentace k výrobě skřípek už nějakých sedm desetiletí ztracená, Hušek ale vynaložil veškerý svůj um, inteligenci a znalosti a novodobé skřípky jsou tak téměř na světě.

Známý houslař tento nástroj koneckonců vytváří v ateliéru slavného rodu Pilařů, který nemohou opustit housle, který by nehrály, nese totiž jméno významné houslařské rodiny. Její houslařské kořínky zasahují až do devatenáctého století ke Karlu Pilařovi, v současné době ale reprezentují otec Tomáš s dcerou Šárkou, jejichž housle rovněž dělají čest českému houslařství po celém světě.